Τυρόψωμο με φέτα, θυμάρι και ελαιόλαδο


Υλικά για 6 άτομα
500 γραμμ. αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 γερή πρέζα αλάτι
½ κ.κ. ζάχαρη
½ φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
400 γραμμ. σκληρή φέτα
λίγο φρέσκο ή ξερό θυμάρι
5 - 6 ελιές τσακιστές, χωρίς τα κουκούτσια
1½ φλιτζ. (περίπου) χλιαρό νερό



Προσαρμόζουμε στο πολυμίξερ το ειδικό εξάρτημα για τις ζύμες, τον γάντζο. Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μισό ελαιόλαδο και τη μισή φέτα θρυμματισμένη. Αρχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το νεράκι, λίγο λίγο. Oταν σχηματιστεί μια μπάλα γύρω από τον γάντζο, η ζύμη είναι έτοιμη. Θέλουμε να είναι σφιχτή και ελαστική. Τη σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου 25 λεπτά, να «ανέβει». Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC. Αλείφουμε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και απλώνουμε με βρεγμένα χέρια το ζυμάρι. Θρυμματίζουμε τη φέτα από πάνω, προσθέτουμε τις ελιές και το θυμάρι που έχει περισσέψει. Πατάμε καλά το τυρί με τις παλάμες μας, ώστε να κολλήσει στη ζύμη, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά.

Tip
Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε τη φέτα με χαλούμι και μπόλικο ξερό δυόσμο ή με γραβιέρα και λίγη γλυκιά κόκκινη πάπρικα ή μπούκοβο.
Του Βασίλη Καλλίδη, από το ΒΗΜΑgourmet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου