Τι τρώμε; Δυόσμος (μέντα)


Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη, η Μέντα η πιπερώδης (Mentha piperita), η πράσινη μέντα , κοινώς δυόσμος(Mentha viridis), η μέντα η πουλέγιος (Mentha pulegium), κοινή ονομασία φλισκούνι. Χρησιμοποιούνται τα άνθη της μέντας και τα φρέσκα φύλλα της.
Η μέντα έχει αντισπασμωδικές, αντιεμετικές, αντισηπτικές ιδιότητες, βοηθά στη χώνεψη και είναι καταπραϋντική στο κοινό κρυολόγημα και το βήχα. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στους κολικούς, στην κολίτιδα. Λέγεται ότι η μέντα δεν πρέπει να λαμβάνεται από μητέρες που θηλάζουν γιατί σταματά το γάλα. Κατά αυτήν την έννοια μπορεί να βοηθά και στην αποκοπή του. Το λάδι της μέντας είναι κατά των νευραλγιών και των πονοκεφάλων (στρες, αϋπνία, άγχος, ξενύχτι).Το μεντόλ είναι συστατικό του λαδιού της μέντας. Χρησιμοποιείται τοπικά ως αναλγητικό σε περιπτώσεις νευραλγίας, πονοκεφάλων ισχιαλγίας. Έχει αντισηπτική δράση. Η πράσινη μέντα, δηλαδή ο δυόσμος, βοηθά στις δερματικές παθήσεις. Φρέσκα φύλλα δυόσμου σε κομπρέσες βοηθούν στην καταπολέμηση του πονοκεφάλου. Τσάι δυόσμου, τονώνει σε περιπτώσεις κούρασης, έχει αντιεμετική δράση, ενώ εξωτερικά τα φύλλα του δυόσμου καταπραΰνουν με εντριβές τους ρευματικούς πόνους. Το φλισκούνι, η πουλέγιος μέντα, συνιστάται κατά του εμετού, και ρυθμίζει την έμμηνο ρύση. Αρωματίζει το νερό του μπάνιου για χαλάρωση.
Πηγή: www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου